Kömür Nedir? Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

16.11.2022 15:15

Kömür Nedir? Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

Kömür Nedir? Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır ? 


Kömür; bitkisel kökenli organik maddeler ve naturel olmayan bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda nebat ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması kararı kaynaklanır.


Kömür, tüm dünyada da en oldukça kullanılan madenlerden bir tanesidir. Yeryüzünün en eski madenlerinden birisi olan kömür güvenilir ve düşük maliyetli bir fosil yakıt kaynağı olduğundan çok fazla rağbet görmektedir.


Bursa Kömür Fiyatları

Kömür, kömürleşme dönemi denilen kimyasal vakalar sonucu meydana gelmektedir. Kömürün oluşum dönemini kısaca şu şekilde özetlenebilir:


Jeolojik tarihte iki büyük kömür oluşum çağı vardır. Bunlardan en eski olanı Karborifer ve Permiyen zamanlarıdır. Karborifer ve Permiyen döneminde önce, Devaniyen döneminde Kuzey Yarım Küre’de büyük dağlar oluşmuştur.


Karborifer döneminde bu sıra dağlar havanın etkisiyle aşınmaya uğradı. Irmak ve yağmur sularınca dağlardan aşağılara taşınan kumlar ile öteki kıyılarında birikti; böylece buralarda delmolozlar, çevredeki sığ denizlerin talar, bataklıklar ve sulak düzlükler oluştu.


Bu bataklıklarda dev ağaçlardan oluşan şık ve gür ormanlar yetişti; bu ağaçlardan günümüze kalanların yegâne akrabası kibrit otu denen atalarına asla benzemeyen küçük bitkilerdir. 


Bu yetişen dev ağaçlar öldüklerinde çürümekte olan bitkisel maddelerden oluşan ıslak bir zeminin içerisine devriliyordu. Su ağaçların çürümesini yavaşlatıyor bunun sonucunda da orman alanı turbalık haline geliyordu. Arz kabuğundaki tektonik hareketler kararı bu bataklıklar silt ve öteki sedimenterle beraber derinle gömülmüştür.  Katman sıkıştıkça basıncın, ısının ve bakterilerin yardımı ile içerisindeki su ve gazlar dışarı çıkar. 


Turba ilkin linyite (kahverengi kömür) dönüşür. Linyit daha sonrada taş kömüre dönüşür. 


İdeal fizyolojik ve kimyasal değişimlere bağlı olarak aşağıdaki kömürleşme seviyeleri görülmektedir: